پرسش های شما و پاسخ های ما

-1.  آیا امکان معرفی برخی از فارغ التحصیلان موفق مدارس علوم و معارف اسلامی را دارید؟

پاسخ:

بله، هر یک از مدارس و مجتمع های رشته علوم و معارف اسلامی دارای فارغ التحصیلان شاخص و موفقی است که در برخی از این مدارس به عضو کانون یا انجمن فارغ التحصیلان مطرح می باشند.

امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در ملاقات با دست اندرکاران این مدارس فرموده بودند:

طوری برنامه هایتان را تنظیم کنید که یک مطهری دیگر را بتوانید در این مجموعه تربیت کنید.

همچنین مقام معظم رهبری تاکید دارند : رشته معارف ابتکار خوبی است و آن را توسعه بدهید ، ایشان ادامه داده اند که : اگر هرکسی از من سوال کند که فرزندانش را در چه مدارسی بگذارند ، این مدارس را توصیه می کنم.

حداقل دو فرزند گرامی رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت ا... خامنه ای مد ظله العالی ، سید عمار حکیم از علمای بزرگ و انقلابی کشور همسایه عراق ، دکتر میثم مطیعی استاد دانشگاه و مداح مشهور اهلبیت (ع) از جمله چهره ای شاخص فارغ التحصیل این مدارس می باشند

2- آیا در این رشته تحصیلی امکان تغییر رشته وجود دارد؟

پاسخ:

بله ، چنانچه دانش آموزی وارد رشته علوم و معارف اسلامی شد در پایان سال دهم می تواند با مراجعه به مشاور و یا مدیر مدرسه نمون برگ درخواست تغییر رشته را تکمیل نموده و با شرکت در آزمون تغییر رشته ، به رشته مورد علاقه اش برود.

برای اطمینان از درستی کاری که انجام می دهید لازم است در ابتدا با مدیر، معاونان،مشاوران و والدین خویش مشورت نموده و با بررسی جوانب مختلف ، دست به اقدام بزنید تا خدای ناکرده به روند امور تحصیلی شما گزندی نرسد.

زمان تغییر رشته حداکثر تا پایان امتحانات شهریور پایه دهم است و دانش آموز موظف است حداکثر تا دو هفته قبل از شروع امتحانات خرداد یا شهریور تقاضای کتبی خود را به مدیر واحد آموزشی تحویل دهد تا نسبت به انجام مراحل تغییر رشته اقدام شود. دانش آموز متقاضی تغییر رشته می تواند درس های امتحان تغییر رشته را حداکثر در دو مرحله خرداد و شهریور پایه دهم امتحان دهد

3- امتیازات و نقاط ضعف احتمالی تحصیل در رشته علو و معارف اسلامی چیست ؟

پاسخ:

دانش آموزان عزیز در صورت ورود به این رشته از امتیازات و محاسن مختلف رشته علوم و معارف اسلامی برخوردار می شوند که عبارتند از:

الف) ایجاد آرامش درونی و قلبی به لحاظ عمل به وصیت و سفارش پیامبر اعظم (ص) در راستای احیای قرآن و عترت

ب) باتوجه به این که در عرصه دانش ها و علوم ، هیچ علمی بالاتر از علوم و معارف اسلامی و دینی نمی باشد ، ادامه تحصیل در این رشته در واقع پاسخ مثبت به ندای درونی فطرت گرایی توحیدی می باشد.

ج) فارغ التحصیلان رشته علوم و معارف اسلامی با توجه به علاقه و توانایی های خود می توانند براساس محتوای دفترچه راهنمای رشته های تحصیلی در تمامی گرایش های حوزه علوم انسانی حق انتخاب رشته و ادامه تحصیل داشته باشند.

برخی ازاین گرایش ها عبارتند از: الهیات و معارف اسلامی ( وگرایش های آن)، مدیریت و گرایش های آن ( مدیریت دولتی،صنعتی،بازرگانی و ...) ، حقوق و گرایش های آن (علوم قضایی و ...) ، علوم اقتصادی و گرایش های ان ( اموربانکی، حسابداری، بیمه ، امور گمرکی و ...) ، علوم تربیتی ، روانشناسی و گرایش های آن ( روانشناسی بالینی،کتابداری،مدیریت برنامه ریزی آموزشی و...) ، امور تربیتی و دیگر رشته های مربوط، علوم اجتماعی و گرایش های آن ( جامعه شناسی ، علوم سیاسی ، روابط بین الملل ، مددکاری اجتماعی،تاریخ ، جغرافیا و ...) ، زبان و ادبیات فارسی و گرایشهای آن ، گروه آزمایشی هنر و گرایش های آن، گروه آزمایشی زبان های خارجی و گرایش های آن.

بدیهی است که در هر مجموعه ای آسیب ها و تهدید هایی وجود دارد که با نگاه عمیق و بینش تربیتی آسیب ها شناسایی و برطرف گردیده و تهدید ها را به فرصت تبدیل می کنند.

برخی از آسیب های این رشته تعداد محدود مدارس ، کمبود بسته های آموزشی در کنار کتاب درسی اعم از کتاب کار ، کتاب معلم ، فیلم و نرم افزار ، تعداد محدود دبیران تخصصی ، خواندن چند جلد کتاب از رشته علوم انسانی علاوه بر دروس رشته علوم و معارف اسلامی برای شرکت در کنکور علوم انسانی و ... که در کمیته مدارس علوم و معارف اسلامی شورای عالی آموزش و پرورش و دبیرخانه این رشته ، وزارت آموزش و پرورش از جمله سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی ، دانشگاه فرهنگیان و سایر بخش های مرتبط در حال حاضر برای رفع این آسیب ها و نقاط ضعف پیگیری و تلاش می کنند

4 آیا دانش آموزان رشته علوم و معارف اسلامی فقط وارد حوزه های علمیه می شوند؟

پاسخ:

خیر ، یکی از انتخاب های دانش آموزان فارغ التحصیل این رشته حوزه های علمیه است که درصورت علاقه و انگیزه لازم موجبات رشد معنوی ، شخصیتی و علمی افراد را تضمین خواهد کرد.

ورود به حوزه های علمیه در واقع پاسخ مثبت به نیاز های کشور در بحث تبلیغ و ترویج علوم دینی ، پژوهشگری دینی ، قضاوت ، امامت جمعه و جماعات ، دفاع از کیان و ساحت دین مقدس اسلام در برابر هجمه های دشمنان ، مدرسی و معلمی در حوزه های علمیه (تربیت شاگرد) و حضور در عرصه های مختلف انقلاب اسلامی به عنوان پاسداران اسلام و انقلاب می باشد.

آنچه گفته شد یکی از عرصه های خدمتی و تحصیلی فرهیختگان رشته علوم و معارف اسلامی است.

علاوه بر حوزه های علمیه فارغ التحصیلان این رشته در صورت تمایل می توانند در آزمون های ورودی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شرکت نموده و ادامه تحصیل دهند

5 چرا این رشته تحصیلی دارای کنکور مستقل نمی باشد؟ چرا باید علاوه بر کتاب های درسی این رشته برای شرکت در کنکور سراسری چند جلد کتاب دیگر از رشته علوم انسانی بخوانیم ؟

پاسخ :

نظام فعلی پذیرش دانشجو از طریق کنکور سراسری دارای اشکالات فراوانی است که سالها است مسئولین را بر آن داشته این معضل بزرگ را با تدابیری شایسته برطرف کنند.

نکته مهم بعدی این است که تحصیلات باید ارتباط مستقیم با شغل داشته باشد و ایجاد دانشگاه های متعدد و رشته های تحصیلی متنوع بدون توجه به نیاز های اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی کشور موجب بروز پدیده شوم بیکاری و سر درگمی فارغ التحصیلان با مدارج عالی علمی می شود. اما در پاسخ به این سوال شما عزیزان لازم است بدانید این رشته تحصیلی نسبت به سایر رشته های تحصیلی مدارس نوپا و جدید بوده و تعداد محدودی دانش آموز دارد . از طرف دیگر معلومات و توانمندی علمی دانش آموزان رشته علوم و معارف به ویژه در دروس تخصصی از دانش آموزان رشته علوم انسانی بیشتر و قوی تر است لذا شرکت آنان در کنکور علوم انسانی یک امتیاز بزرگ تلقی شده و علیرغم خواندن چند کتاب جغرافی و تاریخ و جامعه شناسی مربوط به رشته علوم انسانی به عنوان دروس اضافی بر رشته خود قابل توجیه و تحمل می باشد.

از طرف دیگر در استخدام نهادها و دستگاه های مختلف کشور میزان اعتماد به دانش آموختگان رشته علوم و معارف اسلامی بیشتر بوده و از شانس قبولی بسیار بالا برخوردارند

6 . آینده تحصیلی و شغلی فارغ التحصیلان رشته علوم و معارف اسلامی چه مسیر هایی دارند؟

پاسخ:

دانش آموزان فارغ التحصیل مدارس علوم و معارف اسلامی پس از اخذ دیپلم در پایان دوره دوم متوسطه در صورت تمایل به ادامه تحصیل می توانند به یکی از دو روش زیر ادامه تحصیل دهند :

الف) شرکت در آزمون های مختلف پذیرش دانشجو و کنکور سراسری رشته علوم انسانی و ادامه تحصیل در دانشگاه ها ویا مراکز آموزش عالی کشور.

ب) شرکت در آزمون ورودی حوزه های علمیه و ادامه تحصیل به عنوان طلبه

نکته: البته هیچکدام از دو روش فوق مانع روش دیگر نمی شود و بسیاری از افراد همزمان با تحصیلات دانشگاهی در حوزه های علمیه اشتغال به تحصیل دارند.

برخی از دانشگاه های مناسب برای ادامه تحصیل فارغ التحصیلان رشته علوم و معارف اسلامی :

1-  دانشگاه جامع رضوی                       9-دانشگاه علامه طباطبایی

2- دانشگاه شهید بهشتی                      10- دانشگاه تهران

3- دانشگاه فرهنگیان                          11- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

4- دانشگاه امام صادق(ع)                     12- دانشگاه قرآن و حدیث

5- دانشگاه علوم قضایی                       13- دانشگاه الزهرا ( س)

6- دانشگاه پیام نو                             14- دانشگاه آزاد اسلامی

7- دانشگاه جامع علمی کاربردی            15- دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

8- دانشگاه اصول دین                         16- دانشگاه های غیرانتفاعی

برخی از فرصت های شغلی دانش آموختگان رشته علوم و معارف اسلامی پس از طی تحصیلات عالی در دانشگاه یا حوزه :

مدرس دانشگاه

دبیر دبیرستان

محقق و پژوهشگر در مراکز مختلف علمی و پژوهشی

روحانی و پژوهشگر در دروس خارج فقه و حوزه های علمیه تا رسیدن به درجه اجتهاد

مسئولیت های مختلف در قوه قضاییه از جمله قاضی

وکیل دعاوی حقوقی و قضایی

تاسیس و مدیریت دفاتر ثبت احوال و ثبت اسناد رسمی و ازدواج

مسئولیت در وزارتخانه ها ، حوزه های علمیه ، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی مانند:

وزارت ارشاد اسلامی ، وزارت کشور ، وزارت امور خارجه ، وزارت امور اقتصاد و دارایی

سایر فرصت های شغلی دولتی ، نیمه دولتی و آزاد

7- انواع مدارس علوم و معارف اسلامی را معرفی کنید.

پاسخ :

الف) مدارس دولتی علوم و معارف اسلامی : این مدارس دارای ساختمان ، کادر اداری و آموزشی دولتی بوده و کمترین میزان شهریه را دریافت می کنند. هم اکنون در مناطق 14 و 18 تهران و شهرستان های شهریار و پرند استان تهران ، قائمشهر ، میانه ، تنکابن و ملایر این نوع مدارس فعالند. همچنین برخی از مدارس مجموعه مدارس شهید مطهری و نیز مدارس صدرا ( وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی) به صورت دولتی فعالیت می کنند.

ب) مدارس غیردولتی علوم و معارف اسلامی : این مدارس دارای ساختمان و کادر اداری و آموزشی غیردولتی بوده و براساس نرخ های مصوب از دانش آموزان شهریه دریافت می کنند. مدارس شهید مطهری ، پیام غدیر ، ثامن الحجج(ع) و هدی از شناخته شده ترین این مدارس هستند.

ج) مدارس وابسته به حوزه های علمیه : این مدارس دارای ساختمان ، کادر اداری و آموزشی دولتی یا غیردولتی بوده و به صورت غیر دولتی عام المنفعه و با حداقل شهریه در حد هزینه فوق برنامه مدارس اداره می شود . در حال حاضر در مناطق 2 و 4 و 5 و 16 تهران و شهرستان تربت حیدریه مدارس وابسته به حوزه شروع به فعالیت نموده و به زودی به تعداد این مدارس در سطح تهران و سایر شهرستان های کشور افزوده خواهد شد. 

8- ما برای ورود به دبیرستان علوم و معارف اسلامی باید کجا مراجعه کنیم؟ آیا همه شهر ها و مناطق کشور دارای این رشته هستند؟

پاسخ:

1- بهترین و نزدیک ترین افراد به شما برای معرفی مدارس مشاوران محترم مدرسه می باشند.

2- مراجعه به آموزش و پرورش شهرستان ، منطقه یا ناحیه محل زندگی

3- استفاده از اطلاعات موجود در سایت مدارس معارف اسلامی به آدرس : http://reshtemaaref.schoolware.ir 

در حال حاضر حدود 100 شهر میهن اسلامی ما دارای این رشته هستند و در سایر شهر ها تاسیس مدارس علوم و معارف اسلامی بستگی به مطالبه و درخواست دانش آموزان و خانواده ها و اراده و همکاری ادارات آموزش و پرورش دارد.

9- آیا همه مدارس علوم و معارف اسلامی دولتی هستند؟ شرط ورود به این مدارس چیست؟

پاسخ:

خیر، مدارس علوم و معارف اسلامی دارای انواع دولتی ، غیردولتی و وابسته به حوزه علمیه می باشند.

مدارس شهید مطهری ، مدارس هدی ( وابسته به حوزه علمیه خواهران جامعه الزهرا (س) قم ) و مدارس صدرا ( وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی ) بخش اعظم مدارس علوم و معارف اسلامی را شامل می شوند.

از سال 1398 با ورود جدی تر حوزه های علمیه سراسر کشور به این موضوع "مدارس وابسته به حوزه" در حال تاسیس ، فعالیت و گسترش می باشند.

پذیرش دانش آموز برای مدارس علوم و معارف اسلامی از طریق برگزاری آزمون ، با تعیین معدل حداقل 17 یا برگزاری مصاحبه یا تلفیقی از آنها (آزمون و مصاحبه) صورت می گیرد.

بدیهی است که دانش آموزان این رشته از بین افراد علاقمند ، مستعد و دارای شایستگی ها ی علمی ، تربیتی و اخلاقی پایان دوره اول متوسطه انتخاب خواهند شد

10. رشته علوم و معارف اسلامی را معرفی کنید و هدف تشکیل آن چیست ؟

مقدمه :

رشته تحصیلی اگر درست و صحیح انتخاب شود می تواند در آینده شغلی و تحصیلی شما موثر باشد. پس شما می توانید با انتخابی درست ، مسیر تحصیلی خود را انتخاب کنید و به تحصیلات خود در این مقطع ادامه دهید. 

معرفی رشته علوم و معارف اسلامی

 

این رشته از سال 1362 به همت مجموعه مدرسه عالی شهید مفتح با مدیریت کلان حضرت آیت ا... امامی کاشانی تاسیس شد.

اهداف رشته علوم و معارف اسلامی جذب و پرورش استعداد های ناب به منظور تربیت دانش آموختگان متدین ، ولایت مدار و پشتیبان و پیشتاز در عرصه های دفاع از آرمان های انقلاب اسلامی و پیشرو در عرصه های علوم انسانی و معارف اسلامی بود.

برنامه ها و فعالیت های این مدارس معطوف به زمینه سازی برای ظهور حضرت صاحب الزمان عجل ا... تعالی فرجه الشریف و احیای تمدن اسلامی و راهبرد تربیتی آن برمبنای اصول تعلیم و تربیت اسلامی می باشد.

در این مدارس به نحوی برنامه ریزی شده است که دانش آموزان علاوه بر گذراندن واحدهای درسی عمومی و اختصاصی ، به صورت عملی و میدانی در برنامه های مهارتی ، اردویی ، بصیرتی و تربیتی حضور موثر داشته و بر آموخته های نظری و عملی خویش می افزایند.

بدیهی است این آموزه ها و توانمندی ها در زندگی شخصی ، اجتماعی و شغلی افراد تعیین کننده بوده و موجبات موفقیت و اثرگذاری هر چه بیشتر آن را در عرصه انقلاب اسلامی فراهم می آورد

امتیازات رشته علوم و معارف اسلامی

برخی از مهمترین امتیازات رشته علوم و معارف اسلامی عبارتند از:

  1.   تحصیل در این رشته در واقع عمل به تکلیف و رسالت الهی است که موجبات رضای خداوند متعال و پیامبر اکرم (ص) و معصومین (ع) به خصوص امام عصر حضرت بقیه الله الاعظم (عج) را فراهم می آورد.
  2. تحصیل در این رشته ، زمینه آشنایی دانش آموزان با دروس حوزه را فراهم آورده و امکان تحصیل در حوزه های علمیه را برای آن ها تسریع و تسهیل می نماید.
  3. فارغ التحصیلان رشته علوم و معارف اسلامی با توجه به علاقه و توانایی خود می توانند براساس دفترچه راهنمای انتخاب رشته تحصیلی ، تمامی رشته های گروه علوم انسانی را انتخاب نمایند مانند :

            الهیات و معارف اسلامی و گرایش های آن/مدیریت و گرایش های آن (مدیریت صنعتی ، دولتی و بازرگانی و... )

(حقوق و علوم قضایی و گرایش های آن/ علوم اقتصادی و گرایش های آن ( امور بانکی ، حسابداری ، بیمه ، امور گمرکی کالاو...)

            علوم تربیتی و روانشناسی و گرایش های آن ( روانشناسی بالینی ، کتابداری ، مدیریت برنامه ریزی آموزشی و...)

            امور تربیتی و دیگر رشته های مربوط

            علوم اجتماعی و گرایش های آن ( جامعه شناسی ، علوم سیاسی ، روابط بین الملل ، مددکاری اجتماعی ، تاریخ ، جغرافیا)

            زبان و ادبیات فارسی وگرایش های آن گروه آزمایشی هنر و گرایش های آن

            گروه آزمایشی زبان های خارجی و گرایش های آن

فرصت های شغلی رشته علوم و معارف اسلامی

همواره یکی از دغدغه های خانواده ها و دانش آموزان آینده شغلی آنهاست به همین منظور فرصت های شغلی فارغ تحصیلان این رشته پس از اتمام تحصیلات کارشناسی و تکمیلی را بر می شماریم :

            1. مدرس دانشگاه

            2. دبیر دبیرستان

            3. محقق و پژوهشگر در مراکز پژوهشی

            4. روحانی ، مبلغ و پژوهشگر در دروس خارج فقه  و حوزه های علمیه 

            5. مسولیت های مختلف در قوه قضائیه مانند ، قضاوت و ...

            6. وکالت

            7. مسئولیت در سازمان هاو وزارت خانه ها ، حوزه های  علمیه ، دانشگاه ها و مراکز آموزش  عالی مانند : وزارت ارشاد اسلامی ، وزارت امور خارجه ، وزارت امور اقتصادی و دارائی

 برخی از دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی برای ادامه تحصیل دانش آموزان رشته علوم و معارف اسلامی

شاید بپرسید آینده تحصیلی فارغ التحصیلان این رشته چیست ؟ فارغ التحصیلان این رشته می توانند در یکی از مراکز علمی زیر ادامه تحصیل دهند .

1.          حوزه های علمیه سراسر کشور

2.          دانشگاه تهران ( دانشکده الهیات و معارف اسلامی ، دانشکده اقتصاد ، دانشکده مدیریت و...)

3.          دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

4.          پردیس های دانشگاه فرهنگیان

5.          دانشگاه امام صادق علیه السلام

6.          دانشگاه علوم و حدیث قم

7.          دانشگاه آزاد سراسری

8.          دانشگاه پیام نور

9.          دانشگاه امام حسین علیه السلام

10.        دانشگاه علوم انتظامی (امین)

11.        دانشگاه جامع علمی کاربردی و دانشگاه های غیر انتفاعی

12.        دانشگاه علوم قضایی قم

13.        دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام قم

14.        دانشگاه الزهرا سلام الله علیها

15.        دانشگاه جامع رضوی مشهد

16.        دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

17.        دانشگاه اصول دین قم و ...

در پایان امیدواریم توانسته باشیم شما را به خوبی راه نمایی نماِئیم.

مشاهده آرشیو صفحه