دانشگاه الزهرا
دانشگاه ویژه دختران،که دانش آموزان دختر رشته معارف می توانند جهت ادامه تحصیل آنرا بعنوان یکی از گزینه ها مد نظر قرار دهند
در سال ۱۳۵۴ رسماً شروع به کار کرد. این دانشگاه ویژه دختران است و در منطقهٔ ده ونک تهران واقع شدهاست. این دانشگاه در سال ۱۳۴۳ با پذیرش ۹۰ دانشجو فعالیت خود را تحت عنوان «مدرسه عالی دختران» آغاز کرد و علاوه بر رشتههای مترجمی زبانهای خارجی، منشی گری و روانشناسی رشتههایی تحت عنوان فنون خانهداری و تغذیه را در برنامه فعالیتهای آموزشی خود قرار داد (در رشته اخیر، از سال دوم تأسیس ۴۵–۱۳۴۴، پذیرش دانشجو صورت گرفت). از سال تحصیلی ۱۳۵۴ به دانشگاه تبدیل شده و پس از آن در سال ۱۳۵۶ در قالب مجموعهای از ۴ دانشکده: علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی، علوم مدیریت و اقتصاد به فعالیت خود ادامه داد.
در سال ۱۳۶۵ چهار دانشکده مزبور به دانشکدههای: علوم پایه، علوم اجتماعی و اقتصادی، ادبیات و هنر تغییر یافت. در سال ۱۳۷۳ دانشکدههای: علوم تربیتی و روانشناسی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، فنی مهندسی به صورت مجزا موجودیت یافتند و در سال ۱۳۸۰ نیز دانشکده الهیات و ادبیات با دریافت موافقت اصولی وزارتخانه، به دو دانشکده ادبیات، زبانها و تاریخ و دانشکده الهیات تبدیل گردیددر سال ۱۳۹۳ و با تفکیک دانشکده علوم پایه دانشگاه به سه دانشکده علوم ریاضی، علوم زیستی، فیزیک و شیمی تعداد دانشکدهها به ۱۰ مورد افزایش یافت. دانشگاه الزهرا (س) با وسعتی معادل ۱۴هکتار، افزون بر فضای فیزیکی دانشکده و پژوهشکدهها، دارای: آزمایشگاهها، سایتها و کارگاههای تخصصی، آمفی تئاتر، استخر، رستوران، سالنهای ورزش، بانک، پست و مهد کودک میباشد.
دانشگاه الزهرا توانست در نخستین رتبه بندی اثرگذاری مؤسسه تایمز (University Impact Ranking) بین 460 دانشگاه جهان رتبه بین 300–201 دانشگاه برتر جهان را به خود اختصاص دهد طبق همین رتبه بندی، دانشگاه الزهرا بعد از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رتبه دوم دانشگاههای کشورقرار گرفت؛ در این رتبه بندی مجموعا ۱۲ دانشگاه از ایران لیست شده اند
فضای دانشگاه
دانشگاه الزهرا با وسعتی معادل ۱۴ هکتار، افزون بر فضای فیزیکی دانشکدهها، دارای: آمفی تئاترها، استخرها، رستورانها، غذا خوریهای آماده، سالن ورزش، بانک، پست و مهد کودک نیز میباشد. برای تکمیل این مجموعه از نظر فضای کالبدی، علاوه بر توسعه زیر بنای دانشکدههای: الهیات و ادبیات (۱۵۰۰ متر مربع) و هنر (۳۲۸۵ متر مربع) سالن ورزش چند منظوره با ۴۰۰۰ متر مربع زیر بنا، استخر سرپوشیده باغ نو به وسعت ۱۰۰۰ متر مربع و ساختمان خوارزمی دانشگاه الزهرا، در هشت طبقه و با وسعت ۱۸ هزار متر مربع زیر بنا، نیز احداث گردیدهاست. هماکنون دانشگاه الزهرا با دارا بودن ده دانشکده، دو پردیس، یک شعبه، دو پژوهشکده، پژوهشکده زنان[۶] و پژوهشکده مطالعات جوانان و نوجوانان، یک نگارخانه و یک مرکز مطالعاتی، به فعالیتهای آموزشی- پژوهشی و فرهنگی ادامه میدهد.
برخی از دانشکدهها و رشتههای تحصیلی
دانشکده ادبیات
این دانشکده از سال ۱۳۴۳ با عنوان دانشکدهٔ مترجمی زبانهای خارجی و منشی گری تأسیس شد. مهمترین تحولات و دستاوردهای آن در چهل و شش سال گذشته عبارت است از: تأسیس رشتههای جدید: الهیات (۱۳۶۵) زبان و ادبیات فارسی (۱۳۶۵) تاریخ (۱۳۷۰) زبان و ادبیات عربی(۱۳۷۷) زبانشناسی(۱۳۸۳) و آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان (۱۳۸۸) و تفکیک دو دانشکده ادبیات (۱۳۷۳) و الهیات (۱۳۸۱).
رشتهها و گرایشهای دانشکده ادبیات
زبان و ادبیات فارسی (دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
زبانشناسی همگانی (دورهٔ کارشناسی ارشد و دکتری)
زبان و ادبیات انگلیسی (دورهٔ کارشناسی ادبیات انگلیسی، دورهٔ کارشناسی ارشد و دکتری آموزش انگلیسی)
زبان و ادبیات عربی (دورهٔ کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری)
مترجمی زبان فرانسه (دورهٔ کارشناسی و کارشناسی ارشد)
تاریخ (دورهٔ کارشناسی تاریخ، کارشناسی ارشد در سه گرایش تاریخ اسلام و تاریخ ایران و تاریخ اسلام در شمال آفریقا و دورهٔ دکتری در چهار گرایش تاریخ جاهلیت و صدر اسلام، تارخ ایران در قرون میانه، تاریخ ایران در دورهٔ معاصر و تاریخ فرق و مذاهب اسلامی)
زبان و ادبیات روسی (دورهٔ کارشناسی)
این دانشکده در حال حاضر حدود یک هزار و دویست و نوزده دانشجو، شش دورهٔ کارشناسی ارشد و سه دورهٔ دکتری دارد. ۷۰٪ دانشجویان در دورههای کارشناسی و ۳۰٪ در دورههای تحصیلات تکمیلی مشغول به تحصیلاند. اعضای هیئت علمی دانشکده، ۵۲ نفر با رتبهٔ علمی زیر است: سه استاد تمام، هجده دانشیار، بیست و پنج استادیار، شش مربی.
امکانات آموزشی و پژوهشی
۱. آزمایشگاههای زبان (۲ آزمایشگاه) ۲. پایگاه رایانهای (سایت کارشناسی) ۳. پایگاه رایانهای (سایت هیئت علمی و تحصیلات تکمیلی) ۴. کتابخانهٔ مرکزی دانشکده ۵. کتابخانهٔ تخصصی تاریخ ۶. واحد سمعی بصری ۷. مرکز مطالعات چندرسانهای
دانشکده الهیات
در سال ۱۳۶۵ دانشکده الهیات، ادبیات و علوم انسانی با ۸ گروه آموزشی الهیات، ادبیات فارسی، زبان فرانسه، زبان انگلیسی، روانشناسی، علوم تربیتی، کتابداری و تاریخ تأسیس شد. در سال ۱۳۷۳ دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی از این دانشکده جدا گردید و در سال ۱۳۷۸ در پی درخواست دانشگاه الزهراء (س) از وزارت علوم مقطع کارشناسی دانشکده الهیات در ۵ رشته فلسفه و حکمت اسلامی، ادیان و عرفان، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی و تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی ایجاد و مقدمه تأسیس دانشکده الهیات شد. در سال ۱۳۸۰ بعد از تفکیک دانشکده الهیات و ادبیات، دانشکده الهیات به صورت مستقل با ۵ گروه آموزشی مشغول به کار شد و به ترتیب در سالهای ۱۳۸۲ در رشته علوم قرآن و حدیث، ۱۳۸۳ در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی، ۱۳۸۴ فلسفه و حکمت اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی و در سال ۱۳۸۷ در رشتههای تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی و ادیان و عرفان در مقطع کارشناسی ارشد اقدام به پذیرش دانشجو کرد. دانشکده الهیات با برخورداری از تعداد ۲۹ نفر عضو هیئت علمی رسمی و ۷۶۴ نفر دانشجو به امر آموزش ادامه میدهد.
دانشکده الهیات با فراهم آوردن امکانات کمک آموزشی از جمله: دستگاههای سمعی بصری، مرکز کامپیوتر، همچنین کتابخانهای مشتمل بر بیش از ۸۵۰۰ عنوان کتاب و نشریات مرتبط به عنوان ابزار کمک آموزشی در صدد ارتقاء کمیت و کیفیت امر آموزش است
رشتهها و گرایشهای دانشکده الهیات
الهیات و معارف اسلامی و علوم قرآن و حدیث
الهیات و معارف اسلامی فلسفه و حکمت اسلامی
الهیات و معارف اسلامی فقه و مبانی حقوق اسلامی
الهیات و معارف اسلامی ادیان و عرفان اسلامی
الهیات و معارف اسلامی تاریخ و تمدن ملل اسلامی
دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی
این دانشکده از بدو تأسیس دانشگاه و پذیرش دانشجو در گرایشهای منشیگری و حسابداری آغاز به کار کرد. در سال ۱۳۵۰ گرایشهای منشیگری و حسابداری به دو رشتهٔ مستقل خدمات اداری و حسابداری تقسیم شد و از سال ۱۳۶۵ در قالب یک دانشکدهٔ مستقل با عنوان دانشکدهٔ علوم اجتماعی و اقتصاد به فعالیت خود ادامه داد. این دانشکده ۴۸ عضو هیئت علمی تمام وقت و از همکاری استادان مدعو نیز برخوردار است. ۲۵ نفر از کارشناسان و کارمندان خدمات آموزشی را به حدود ۱۱۷۸ دانشجوی روزانه و شبانه ارائه میدهند.
رشتهها و گرایشهای دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی
گروه حقوق در مقطع کارشناسی
گروه اقتصاد در مقطع کارشناسی با گرایش اقتصاد نظری و کارشناسی ارشد با دو گرایش علوم اقتصادی و توسعه اقتصادی و برنامهریزی و دکترای اقتصاد
گروه حسابداری در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با دو گرایش حسابداری و حسابرسی و دکترای حسابداری
گروه علوم اجتماعی در مقطع کارشناسی با گرایش پژوهشگری و کارشناسی ارشد با دو گرایش پژوهشگری، جامعهشناسی و دکترای جامعهشناسی
گروه مدیریت در مقاطع کارشناسی با گرایش بازرگانی و کارشناسی ارشد با گرایش بازاریابی و مالی و رشته مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات با چهار گرایش سیستمهای اطلاعاتی پیشرفته، مدیریت دانش، کسب و کار الکترونیک و مدیریت منابع اطلاعاتی
گروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع کارشناسی مطالعات خانواده و کارشناسی ارشد مطالعات زنان گرایش زن در خانواده
دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه الزهرا
گروه روانشناسی به عنوان یکی از اولین رشتههای تحصیلی در بدو تأسیس دانشگاه در سال ۱۳۴۳، با سه گرایش مشاوره و راهنمایی، روانشناسی کودکان استثنایی و روانشناسی صنعتی آغاز به کار نمود. این گروه پس از انقلاب فرهنگی، در دانشکده ادبیات، الهیات و علوم انسانی جای گرفت و به همراه گروههای کتابداری و علوم تربیتی تا سال ۱۳۷۲ از واحدهای تابعه آن دانشکده محسوب میگردید. پس از آن دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی در سال ۱۳۷۲ بهطور مستقل فعالیت خود را آغاز نمود
رشتهها و گرایشهای دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
روانشناسی بالینی
روانشناسی آموزش کودکان استثنایی
روانشناسی عمومی
روانشناسی تربیتی
مشاوره و راهنمایی[پیوند مرده]
علم اطلاعات و دانششناسی
تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش
فلسفه تعلیم و تربیت
مدیریت آموزشی
علوم تربیتی مدیریت و برنامهریزی آموزشی
علوم تربیتی - برنامهریزی درسی
مطالعات آرشیوی
امکانات آموزشی و پژوهشی
تسهیلات کمک آموزشی و تجهیزات آزمایشگاهی لازم برای دانشجویان این رشتهها تدارک دیده شدهاست.
سایت کامپیوتر چند منظوره دانشکده
این سایت مشتمل بر دو سایت تفکیک شده مربوط به دانشجویان کارشناسی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی میباشد و حدود ۵۰ سیستم کامپیوتر به استفاده دانشجویان اختصاص یافتهاست.
کتابخانه دانشکده
این کتابخانه دارای حدود ۳۵۰۰ جلد کتاب فارسی و ۱۵۰۰ کتاب لاتین میباشد و کتابها کاملاً تخصصی و مرتبط با رشتهها موجود در دانشکده میباشد.
رشته علوم ومعارف اسلامی همچون رشته ریاضی، تجربی وانسانی یکی از زیرشاخه های نظری است. دانش آموزان علاقه مند به فراگیری معارف اسلامی می توانند با انتخاب این رشته و ثبت نام در مدارس معارف اسلامی دراین رشته ادامه تحصیل داده و با گذراندن دروس اختصاصی این رشته همچون اصول فقه، عقائد ، احکام ، تفسیر قرآن، اخلاق اسلامی و ادبیات عرب با معارف اسلامی آشنا شوند.
از آنجایی که برای فراگیری علوم و معارف اسلامی قرآن ، حدیث ، تاریخ و تمدن کشورهای مسلمان ، کتب عرفانی ، فلسفه اسلامی و یا تحقیق و مطالعه بر روی فقه و مبانی حقوق اسلامی، آشنایی با زبان عربی یک ضرورت اجتنابناپذیر است. تحصیل در این رشته به دانش آموزانی پیشنهاد می شود که علاوه بر گرایش مذهبی به زبان و ادبیات عرب مسلط بوده و یا به آن علاقهمند باشند.
شایان ذکر است که فارغ التحصیلان این رشته مجاز خواهند بود تا در رشته های دانشگاهی مربوط به گروه ادبیات و علوم انسانی ادامه تحصیل بدهند. همچنین برخی از موسسات آموزش عالی خاص مانند دانشگاه علوم و حدیث، از بین داوطلبین مذکور برای ادامه تحصیل در رشته های مذهبی و اسلامی دانشجو می پذیرد.